Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

FEJLEC 2022 MALAC

XV. Nemzetközi Disznótoros Fesztivál®


Helyszín: Bálványosfürdő

Időpont:2020. november 18-20

Pomana Porcului 2022 web

 

 


MEGHÍVÓ

a XIV. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra®

Bálványosfürdő, Kovászna megye

Románia – ERDÉLY

2019. november 15.-17.

Helyszín: Bálványosfürdő – Vár panzió – étterem

                 Tel/Fax: 0040267361130,  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                  Mobil: 0040744380000

Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa

                   Torja polgármesteri hivatala

                   Torja 1307 Balvanyos S.K.T.Egyesület

                    A.N.T.R.E.C. Románia

A rendezvény célja: a  hagyományos  disznóvágási  szokások  bemutatása, ápolása  és megőrzése  

                                  Európában, valamint a települések közti baráti kapcsolatok ápolása, valamint

                                  testvértelepülési kapcsolatok kialakítása

Benevezési díj: 180 Euro/csapat

A csapatok  max.4 tagból állhatnak,akiknek biztosítunk ételt, italt és szállást november 15-17 között.

Azon településektől, ahonnan szurkolók is érkeznek, kérjük 2019 október 31-ig a névsort a szállásfoglalás érdekében.

Szállásfoglalás: 15 euro/ nap/ személy.

A csapatok maguk kell, hogy biztosítsák:

- kézidaráló, kolbásztöltő, kézi pörzsölő, fűszerek, stb., ami szükséges a szabadon kiválasztott, helyi szokások szerint elkészítendő disznótoros ételhez, amely jellemző a képviselt településre.

- egy hidegtálat és pálinkát (diszítő elemeket az asztal diszítéshez)

- a település, szövetség, cég zászlóját vagy címerét

- a felvonuláskor és díjazáskor ajánlott a népviselet

A rendezők biztosítják:

- élő disznót, szalmát, fát, asztalt, bográcsot (üstöt), meleg vizet, kályhát és 4 személyre teljes ellátást

 

Részletes versenyleírás:

- Péntek:  november15.  - 19˚˚ Találkozó a „Vár” étteremben, Bálványosfürdőn

                                  - a csapattagok és a települések bemutatkozása

                                 - a csapatok összesorsolása ( két csapat egy sertést kap, amit a leszúrás és tisztí-

                                   tás után  testvériesen elosztanak, majd minden csapat fél sertést dolgoz fel.

                                  - vacsora

-Szombat: november 16. -  8˚˚  felvonulás

                                     - 8³˚  verseny kezdése

                                     - 13³˚  zsűrizés

                                     - 15˚˚  díjazás

                                     - 20˚˚ díszvacsora

-Vasárnap: november 17.- reggeli

                                          - hazaindulás

        A rendezők minden csapatot kupákkal, érmekkel és oklevelekkel jutalmaznak.

        Kérjük sziveskedjenek közölni részvételi szándékukat 2019  október 31-ig a 0040267367010-es telefonszámon/faxon vagy  a 0040744380000 valamint a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címekre.

         Kérjük tüntessék fel a csapatok névsorát és a csapattagok foglalkozását.

         Azon magyarországi csapatok akiknek vannak testvértelepülései Európa más országaiban, megkérjük tolmácsolják meghívásunkat az ő számukra is.

Torja, 2019 október 09.

Szeretettel várjuk!

Dr. Daragus Attila

Polgármester


DISZNÓTOROS FESZTIVÁL 2016  

MILYEN HOSSZÚ BELE VAN A DISZNÓNAK?

(BÁLVÁNYOSI NEMZETKÖZI DISZNÓTOROS FESZTIVÁL) 

...nem kutakodtunk a sertés belső felépítése, főleg a belek hossza után, de azt  láttuk, hogy az idén a gádorosi csapat töltött tizenhat méteres kolbászt Bálványoson. A hétvégén szervezték meg Bálványosfürdőn a tizenegyedik nemzetközi disznótoros fesztivált. Nyolc magyarországi – keszthelyi, szegedi, kistarcsai, két szentesi, mikóházi és gádorosi – egy horvátországi – kopácsi – és hét hazai – három szilágysági, egy Prahova megyei, torjai, előpataki és gidófalvi – mutatta meg mit lehet főzni sütni a fél sertésből.

A tizenegyedik éve szervezik meg a Bálványosi Nemzetközi Disznótoros Fesztivált, Gádoros és Kistarcsa csapata eddig minden évben megjelent. Az idén újoncként vett részt  Mikóháza és Gidófalva Szilaj Huszárok nevű csapata. Sajnos a téren nem tudunk több résztvevőt elhelyezni – mondta Daragus Attila Torja polgármestere – ezért csak tizenhat csapatot tudtak fogadni, de az előző esztendőkben jelen levő Konstanca és Marosvásárhely, illetve a magyarországi Nagyhalász képviselői is tiszteletüket tették. Tapasztalat szerzés céljából Kárpátaljáról is érkezett egy polgármester, mert  jövőre ők is benevezzenek.

Szombati a verseny a felvonulással kezdődött  Vár Panziótól a rendezvény helyszínéig. A csapatok saját zászlóval és  népviseletébe felöltözve vonult fel, élükön zenekarral. Előző este minden csapat bemutatta települését, néphagyományait, valamint ital- és ételkóstolóra is sor került.

Minden csapat egy fél sertést kapott, amelyet a perzselés  után  hat óra alatt dolgoztak fel, ínycsiklandozó  ételkülönlegességeket készítve belőle. Ki-ki a maga módszerével,  - az európai uniós előírások szerint – áldozta fel a lemhényi Toro Impex Kft.-től származó sertéseket. A gádorosiak a hagyományaikhoz híven körmös pálinkával kínálták a résztvevő csapatok tagjait. A többiek se maradtak le, ők is a saját italukkal és otthonról hozott hideg tálakból kínálkoztak, míg készült a friss étel.

 A torjai csapatnál és a szegedieknél kolbászból fonták a kerítést, a mézeskalács helyett kolbászból és szalonnából felépített házacska köré. Mikóháza Mikóújfalu testvérközségen keresztül jutott el Bálványosra. Náluk is van egy hasonló rendezvény – mondották –, egy vadkolbásztöltő verseny. Ízelítőként hoztak muflonhúsból készült májast, szarvashúsból készített kenőmájast, kolbászt és szalámit.

Daragus Attila mesterszakács, Bene László, a Szabadtéri Fehérasztal Lovagrend tagja, Iszlai Jenő, a Kis-Küküllő Borlovagrend tagja és Hatos Mihály torjai plébános, hagyományőrző huszár főhadnagy a zsűri tagjai kóstolták végig a helyben készült ételeket. A hosszas tanakodás után a zsűri döntött és  minden csapat több kategóriában serleget, érmet és díszoklevelet kapott.

A fesztiválon előre bejelentés nélkül Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke is megjelent, és a zsűrivel tartott szemlén minden asztalnál megkóstolta a kínálatot. A szemlézéses kóstoló után mondta, hogy véleménye szerint nagyon figyelemreméltó a rendezvén, és gratulál Daragus Attilának a kitartó munkáért amivel megrendezi most már tizenegyedszer böllérversenyt.  Nagyon fontosak a hasonló rendezvények, ahol  barátságok kötődnek, és mivel megismerik egymás konyhaművészetét, nemzet meg és összetartó közösségépítő szerepe van – mondta az elnök.  Azt is elárulta, hogy az itteni rendezvénynek azért is külön örül, mert maga is kötődik a térséghez, szülei ugyanis Torja községben élnek.


DISZNÓTOROS FESZTIVÁL 2015 

Amíg meg nem kóstolom az oroszlánt addig nekem disznó az állatok királya...

 Ezt  lehetett olvasni bálványosiak (Somogy megye) sátrán, nem hazudtolták meg a jelmondatukat „királyi” volt amit elkészítettek. Ami szem szájnak ingere és disznóhúsból elé lehet állítani az mind ott volt a X. Bálványosi Disznótoros Fesztiválon. A jubileumi rendezvényen tizenhét csapat mindegy kétszáz tagja vett részt, köztük tíz magyarországi és hét hazai jelent meg.

Az idén első alkalommal vett részt a versenyen Magyarországból Csanádapáca, Fonyód, Szeged, illetve a szilágysági Haraklány, Prahova megyei Brebu, települések csapata. Jelen voltak, a kezdetektől minden évben részt vevő Gádoros, Csokonyavisonta, Bálványos , Kistarcsa is. A legnépesebb csapat Nagyhalásziból jött, ahonnan a térség több üzletember és vendéglátó egységet vezető és a polgármester is kíváncsi volt a bálványosi fesztiválra.

Reggel a fürdőtelepen a Várpanzió előtti felvonulással indult. A csapatok zászlókkal, a térségre jellemző öltözékben, vagy a saját szakácsruháikban vonultak fel. Előző este sorshúzás alapján eldöntött sorrendben áldozták fel a kilenc disznót. A csapatok száma páratlan volt ezért Gádorosiak egy egész disznót dolgozhattak fel, a többiek egy-egy felet kaptak. Miután a csapatok osztozkodtak a fél sertéseken, négy óra állt rendelkezésükre, hogy saját recept szerint finomabbnál finomabb ételeket állítsanak elő. Amíg csapatok egy része dolgozott a többiek a jelenlevő érdeklődőket kínálták az otthonról hozott finomságokkal és persze a disznóvágással együtt járó pálinkával.

Az ínyencfalatokat szakemberekből álló zsűri – Daragus Attila mesterszakács, Bene László, a Szabadtéri Fehérasztal Lovagrend tagja, Iszlai Jenő, a Kis-Küküllő Borlovagrend tagja, Demeter Antal kézdivásárhelyi szakács és a hagyományőrző huszárok képviselői  Hatos Mihály torjai plébános, huszár főhadnagy, Szeles József szovátai huszár zászlós – kóstolta, értékelte és díjazta. Különböző kategóriákban minden csapat serleget, érmét és díszoklevelet kapott. A fesztivál a vendég és helybeli csapattagoknak éjjelbenyúló díszvacsorájával, tábortűzzel fejeződött be.


DISZNÓTOROS FESZTIVÁL

2014 

Torja községhez tartozó Bálványos fürdőn szervezték meg a múlthét végén a kilencedik Nemzetközi Disznótoros Fesztivál Bálványosfürdőn. Magyarországról és itthonról tizenhárom csapat képviseltette magát a fürdőtelepen. A házigazda dr. Daragus Attila magánvállalkozó és Torja polgármestere elmondta, hogy az idén  kevesebb csapat jelentkezését fogadta, hogy az eddig kialakult zsúfoltságot megelőzze. 

A hagyományosan résztvevő tíz csapat mellett új csapatok is bemutatták kulináris tudásukat. Magyarországról Mezőkövesd, vidékünkről pedig Előpatak és Kökös jött el első alkalommal. Az anyaországból Nagyhalászról, Gádorosról, Mezőkövesdről, Keszthelyről, Kistarcsáról és Bálványosról érkeztek csapatok, Prahova, Neamţ, Szilágy és Maros megye képviseltette magát az országból. A fesztivál pénteken délután kezdődött ismerkedéssel és mulatozással. A csapatok bemutatták hagyományaikat népi viseleteiket. A gádorosiak egy egész autóbusznyi csapattal jöttek el, ahonnan a zenészek se hiányoztak, ezzel nem maradtak egyedül mert más csapat is hozott magával muzsikusokat. A fesztivál alatt mintegy kétszáz személyt szállásoltak el a házigazda elmondása szerint. 

A felvonulás után a minden két csapat választhatót egy disznót amit „testvériesen” elosztottak és mindegyik csapat a hagyományihoz híven feldolgozott és a rendelkezésükre álló három óra alatt minimum három ételkülönlegességet készített. Nem maradtak el az otthonról hozott finomságok sem amivel az asztalokat zsúfoltságig megrakták, persze a hangulatkeltő bór és pálinka se maradt el. 
Az először résztvevő kökösieket Sánta Gyula községvezető is elkísérte. A hagyományos kolbászon kívül csülköt és feltűrt húst is készítettek. Kovács László, Előpatak polgármestere, aki színtén első alkalommal jelenik meg a rendezvényen elmondta: amíg ő a községvezető, és meghívják, minden évben el fognak jönni, hogy tudja meg a világ, hogy a hiedelemtől eltérően Előpatakón nem csak cigányok élnek (a 4600 lakosból 3200 roma), van ott tíz százalék magyar is. 

Az ízkavalkádban az értékelő zsűri tagjainak igazán a talpán kellett legyen, hogy végig kóstolja a finomabbnál-finomabb falatokat. Az idén a bíráló bizottság a Küköllő menti Borlovagrend, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Erdélyi Egyesülete, a szakácsok és cukrászok országos egyesülete és a torjai huszárok képviselőjéből állt össze. Mindegyik csapat serleget, díszoklevelet kapott, és azzal a tudattal távoztak, hogy ide még vissza kell jönni.


2013

 

 


Search

Language