Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

EUROPA A POLGAROKERT

A„Returning to the Founding Values of the European Project” - REVALUE projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 572 állampolgár részvételével, akik közül 324-en Torja/Turia település (Székelyföld, Erdély, Románia), 45-en Kistarcsa város (Magyarország), 42-en Oleśnica (Lengyelország), 30-an Prága (Csehország), 50-en Kopács/Kopacevo (Horvátország), 36-an Gádoros (Magyarország) és 45-en Bálványos (Magyarország) lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Torja/Turia, Románia volt, 2021. szeptember 3. és 2021. szeptember 6. között

Részletes leírás:

2021. szeptember 3-án, pénteken a téma a testvérvárosi önkormányzatok és civil szervezetek bemutatkozása volt, de ugyanakkor kísérő rendezvényekként a Torjai Polgármesteri Hivatalban felállított Kiosk Europe (Európa Pont) és Europe Kids' Corner (Európa Gyereksarok) információs standokat látogathatták a résztvevők. Ezek a Europe Direct támogatásával valósultak meg. Ezeken a standokon olyan uniós kiadványokat vehettek kézbe a látogatók, mint például „Európa Önökért és az Ön jogaiért” (Your Europe, Your Rights). Ugyanezen a napon valósult meg a REVALUE Nemzetközi Konferencia, amely magába foglalta a következő eseményeket:

- vitafórum (Town Hall Debate), amely során a találkozó résztvevői olyan kérdéseket vitattak meg, mint például – Mit jelent az Európai Unió a mindennapi uniós polgárnak? Milyen eszközei vannak a polgároknak annak érdekében, hogy a szabályozási és jogalkotási folyamatokat befolyásolják? Mi az eurószkepticizmus és az eurófóbia? Hogyan lehet az önkéntesség fogalmát és gyakorlatát népszerűsíteni?

- Európai Szolidaritási Testület (ESC) küldetésének és alapelveinek bemutatása, egyéb önkéntes programok, amelyek ösztönözik az uniós szintű demokratikusszerepvállalást és a polgári részvételt

2021. szeptember 4-én, szombaton,hivatalos keretek között sor került a bálványosi új ülepítő állomás és a karatnai óvoda felújított épületének átadására. Emellett, a találkozó kísérő rendezvénye, a XVII. Torjai Falunapok és a Nemzetközi Gasztronómiai Verseny is megnyitotta kapuit. A szabadtéri színpadon felléptek Kristóf Kati és Milán, valamint az Incognito együttes. A nap folyamán látogatható volt a torjai szoborpark, ahol második világháborús hősökről készült alkotások is megtekinthetők. A látogatás során a résztvevők a megemlékezés, a közöstörténelem és az európai értékekfontosságát tudatosították, ugyanakkor megvitatták, hogy mennyire fontos az országok közötti békés kapcsolat fenntartása, ápolása, hiszen a béke a településekenélők jóléte előmozdításának az egyik alapfeltétele.

2021. szeptember 5-én, vasárnap, további sport- és kulturális események tették színessebbé a testvérvárosi találkozót. A számos kísérő rendezvény közül meg kell említenünk a Zenés-, Lovas, Huszáros Felvonulást a Mária Kápolnába, ahol ünnepi, búcsús szentmisén vettek részt a látogatók. A torjai autó tuning találkozó sem maradt el, valamint további könnyűzene koncertek (Pittyes 2-es és Gyufa, Homonyik Sándor és Zenekara) és tűzijáték járult hozzá a fesztív hangulat megteremtéséhez.

2021. szeptember 6-án, hétfőn a külföldi testvérvárosi küldöttségek hazautazására került sor. A torjai polgármesteri hivatal, a Bálványos Sport Kulturális és Turisztikai Egyesület – Torja 1307 és a helyi iskolák önkéntes csapatainak bevonásával kommunális hulladékgyűjtési akció zajlott le.

 


EUROPA A POLGAROKERT

Az ”Empowering Citizens for a More Active Participation in the Democratic Life of the EU” (EMPOWER) című, 558062-CITIZ-1-2014-2-RO-CITIZ-TT azonosító számú projektet az Európai Unió finanszírozta az 

„Európa a polgárokért” program keretében

  

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 601 állampolgár részvételével, akik közül 324-en Torja/Turia település (Románia), 12-en Gyulafehérvár/ Alba Iulia város (Románia), 48-an Bálványos település (Magyarország), 28-an Csokonyavisonta település (Magyarország), 30-an Gádoros település (Magyarország), 64-en Kistarcsa város (Magyarország), 38-an Kopács/Kopačevo település (Horvátország), 20-an Radomyśl nad Sanem (Lengyelország), 3-an Drezda/Dresden (Németország), 21-en Bácska Topolya / Bačka Topola (Szerbia) és 13-an Kalonda (Szlovákia) lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Torja/Turia, Románia volt, 2015. szeptember 11. és 2015. szeptember 14. között

Részletes leírás:

2015. szeptember 11-én a téma az testvérvárosi önkormányzatok és civil szervezetek bemutatkozása volt, de ugyanakkor kísérő rendezvényekként a Torjai Polgármesteri Hivatalban felállított Kiosk Europe (Európa Pont) és Europe Kids' Corner (Európa Gyereksarok) információs standokat látogathatták a résztvevők. Ezek a Europe Direct támogatásával valósultak meg.

2015. szeptember 12-én az "It’s about Us, It’s about Europe!" ("Rólunk van szó, Európáról van szó!") című vitafórum zajlott le, amely során olyan kérdéseket vitattak meg a találkozó résztvevői, mint például - Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió? Szüksége van az elöregedő Európának a migránsokra gazdasági és demográfiai okokból? Hivatalos keretek között sor került az új ülepítő állomás átadására és a Kissebségi Közösségi Ház felavatására is. Emellett számos kísérő rendezvény volt látogatható, mint például a Torjai Falunapok és a Szeptemberfeszt, kiállítások, koncertek (Insect, Csobot Adél, Betli Duó, stb.), csapatépítő foglalkozások, sportrendezvények, nemzetközi főzőversenyek, néptáncbemutatók (Torja Hagyományőrző Táncegyüttes, stb.) és vásár.

2015. szeptember 13-án a "It’s Our Future, It’s Our Europe" című civil szabadegyetemre került sor, melynek fő témája a demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel volt. Ezen a napon is számos olyan kísérő rendezvény volt látogatható, mint például kiállítások, koncertek (Majláth Attila, Magyar Rózsa, Homonyik Sándor, stb.), csapatépítő foglalkozások (cserkészavatás, stb.), sportrendezvények (lovasíjász-bemutató, öregfiúk futballmérkőzés, stb.), főzőversenyek, néptáncbemutatók (Torja Hagyományőrző Táncegyüttes, stb.) és vásár.

2015. szeptember 14-én a külföldi testvérvárosi küldöttségek hazautazására került sor és a helyi iskolák önkéntes csapatainak bevonásával kommunális hulladékgyűjtési akció zajlott le.

Search

Language