Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

EUROPA A POLGAROKERT

Az ”Empowering Citizens for a More Active Participation in the Democratic Life of the EU” (EMPOWER) című, 558062-CITIZ-1-2014-2-RO-CITIZ-TT azonosító számú projektet az Európai Unió finanszírozta az 

„Európa a polgárokért” program keretében

  

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 601 állampolgár részvételével, akik közül 324-en Torja/Turia település (Románia), 12-en Gyulafehérvár/ Alba Iulia város (Románia), 48-an Bálványos település (Magyarország), 28-an Csokonyavisonta település (Magyarország), 30-an Gádoros település (Magyarország), 64-en Kistarcsa város (Magyarország), 38-an Kopács/Kopačevo település (Horvátország), 20-an Radomyśl nad Sanem (Lengyelország), 3-an Drezda/Dresden (Németország), 21-en Bácska Topolya / Bačka Topola (Szerbia) és 13-an Kalonda (Szlovákia) lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Torja/Turia, Románia volt, 2015. szeptember 11. és 2015. szeptember 14. között

Részletes leírás:

2015. szeptember 11-én a téma az testvérvárosi önkormányzatok és civil szervezetek bemutatkozása volt, de ugyanakkor kísérő rendezvényekként a Torjai Polgármesteri Hivatalban felállított Kiosk Europe (Európa Pont) és Europe Kids' Corner (Európa Gyereksarok) információs standokat látogathatták a résztvevők. Ezek a Europe Direct támogatásával valósultak meg.

2015. szeptember 12-én az "It’s about Us, It’s about Europe!" ("Rólunk van szó, Európáról van szó!") című vitafórum zajlott le, amely során olyan kérdéseket vitattak meg a találkozó résztvevői, mint például - Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió? Szüksége van az elöregedő Európának a migránsokra gazdasági és demográfiai okokból? Hivatalos keretek között sor került az új ülepítő állomás átadására és a Kissebségi Közösségi Ház felavatására is. Emellett számos kísérő rendezvény volt látogatható, mint például a Torjai Falunapok és a Szeptemberfeszt, kiállítások, koncertek (Insect, Csobot Adél, Betli Duó, stb.), csapatépítő foglalkozások, sportrendezvények, nemzetközi főzőversenyek, néptáncbemutatók (Torja Hagyományőrző Táncegyüttes, stb.) és vásár.

2015. szeptember 13-án a "It’s Our Future, It’s Our Europe" című civil szabadegyetemre került sor, melynek fő témája a demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel volt. Ezen a napon is számos olyan kísérő rendezvény volt látogatható, mint például kiállítások, koncertek (Majláth Attila, Magyar Rózsa, Homonyik Sándor, stb.), csapatépítő foglalkozások (cserkészavatás, stb.), sportrendezvények (lovasíjász-bemutató, öregfiúk futballmérkőzés, stb.), főzőversenyek, néptáncbemutatók (Torja Hagyományőrző Táncegyüttes, stb.) és vásár.

2015. szeptember 14-én a külföldi testvérvárosi küldöttségek hazautazására került sor és a helyi iskolák önkéntes csapatainak bevonásával kommunális hulladékgyűjtési akció zajlott le.

Search

Language