Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Satul Alungeni se află la 2 km de reşedinţa comunei.Conform tradiţiilor verbale satul a fost donat familiei Hamar de către regele maghiar Kun Laszlo.Când regele a ajuns în aceste meleaguri cu bătăliile , a fost salvat de familia Hamar dintr-o situaţie periculoasă , în timp ce se refugia. 

În semn de recunoştinţă a donat teritoriul salvatorilor săi, care au denumit satul după refugierea regelui Futasfalva.( refugiere).Prima amintire scrisă a satului datează din anul 1544. În secolul al XVI-lea avea deja parohie, la hotarele satului s-a înălţat o capelă sfinţită în cinstea lui Szent Imre, ale cărei urme se vedeau şi în secolul al XIX-lea. Biserica de azi se înalţă în centrul satului şi oferă foarte multe de văzut.Clădirea sfinţită în cinstea Sfântului Andrei a fost înălţată între anii 1851-1856. Aici se păstrează copia de lemn a statuii Mariei de la Şumuleu realizată în anul 1750.Această statuie a fost sculptată pentru o mănăstire franciscană, de unde a ajuns la Alungeni în timpul Revoluţiei din 1848-1849.

szuzanya

Datorită statuii denumite Maica Sfântă a ţinutului Trei Scaune autorităţile bisericeşti a proclamat biserica şi regiunea loc de pelerinaj, dând permis pentru Sărbătoarea Bisericii de Ziua Preafericitei.La iniţiativa preotului Tifan Lajos în anul 1993 s-a înfiinţat un drum de 1 km până la muntele Ter. La sărbătoarea cu o tradiţie de doar câţiva ani sosesc mai multe sute de pelerini din alte ţări europene, din localităţi înfrăţite şi din altre aşezări secuieşti.La Alungeni funcţiona şcoală catolică din secolul al XVI-lea , până în anul 1948. Azi copiii învaţă în şcoală generală cu clasele I-VIII. Pe peretele frontal al clădirii s-a aşezat o placă memorială în aminitirea a 360-a aniversări a primei amintiri scrise a satului. O operă arhitecturală valoroasă a Alungeniului este conacul Hamar –Vargyassy construit în 1828 şi poarta sa monumentală. Localnicii se ocupă mai ales cu agricultura şi creşterea animalelor, dar sunt şi reprezentanţi ai meşteşugurilor populare.

Search

Language