HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

ZILELE SATULUI

FALUNAPOKKlick...

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
Aprilie 2019
Lun Ma Mie Joi Vi Sam Dum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Finanțări nerambursabile

Bursa de valori agricole

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Bine aţi venit pe pagina comunei Turia!

Stimaţi oaspeţi, colegi şi locuitorii din comuna Turia!

În numele comunei Turia vă salut pe site-ul oficial al localităţilor Turia, Alungeni şi Băile Balvanyos.

Stimaţi vizitatori! Aveţi posibilitatea să descoperiţi comuna Turia prin prezentarea valorilor, tradiţiilor, a resurselor naturale, a bogăţiilor culturale a acestor localităţi şi a locuitorilor acestora.

Am toată convingerea că, dacă vizitaţi site-ul nostru, veţi vizita şi meleagurile covăsnene din Curbura Carpaţilor, unde putem să ne mândrim cu aşezarea noastră de 709 ani, cu staţiunea Balvanyos, plină de izvoare de ape minerale şi mofete, Grota Sulfatară cea mai mare din Europa, cele trei recorduri mondiale, pe care le deţinem şi festivalurile noastre gastronomice naţionale şi internaţionale. 

Dr. ing. Daragus Attila  Primar

 

 

 

Turia se situează în colţul de nord-vest al bazinului Trei Scaune, de-a lungul pârâului cu acelaşi nume , în apropiata vecinătate a oraşului Târgu-Secuiesc. Se situează în partea anterioară a trei lanţuri montane : la sud-vest Munţii Bodocului, la vest şi nord-vest Muntele Ciomat, la nord Munţii Turiei.

.          . .                      .
     

Aşezarea străveche avea o suprafaţă atât de întinsă încât din aceasta s-a desprins Târgu Secuiesc. Comuna din regiunea Trei Scaune a luat naştere în august 1917 din unificarea satelor Turia, Volalul de Sus, Volalul de Jos, Volal, înainte de acest lucru însă în 1899 Volalul de Sus şi Volalul de Jos s-au unit sub numele de Turia.

Aceste părţi de sine stătătoare ale satului până în 1876 aparţineau de comitatul Alba de Sus. Din punct de vedere administrativ de comună mai aparţin satul Alungeni şi staţiunea Băile Balvanyos. Primul sat se situează la 2 km, a doua localitate la 13 km de reşedinţa de comună. Turia de Sus este amintit în scris prima oară în 1307, Turia de Jos în 1332, iar despre partea Volal a satului Karatna avem date din 1427. La Turia trăiesc patru mii de locuitori şi fiind în procent de aproape 99% de naţionalitate maghiară. Din punct de vedere religios majoritatea sunt de religie romano-catolică, dar este considerabil numărul credincioşilor reformaţi. Locuitorii Turiei de Jos şi Volalului sunt aproape toţi romano-catolici, reformaţii trăiesc mai ales la Turia de Sus şi Karatna.

Aşezarea a fost printre cele mai importante încă din trecut , dispunea de un sistem economic dezvoltat , o importantă sursă de venit era prelucrarea lemnului. În zilele noastre principala activitate a locuitorilor este agricultura şi creşterea animalelor, totodată se pune un accent deosebit pe turism. Sunt lucrate aproape cincisprezece mii de hectare de teren, din care mare parte e reprezentată de terenuri arabile şi păşuni. Aici funcţionează sediul Asociaţiei Naţionale ANTREC, filiala Covasna, care se ocupă cu turismul rural. Primirea oaspeţilor pune accent pe prezentarea aspectelor specifice ale vieţii populare secuieşti, pe lângă acestea localnicii încearcă să facă şi mai atractive aceste meleaguri prin deosebitele resurse naturale ale zonei. În acest sens programele de reabilitare figurează pe primele locuri în proiectele de dezvoltare.