HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
April 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Támogatás

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

A torjai könyvtár

„Könnyebb egy unalmas könyvet írni, mint elolvasni” vallja Móra Ferenc. Torján nem osszák a diákok ezt a véleményt, mivel szeretnek kölcsönözni könyvet, több mint kétszáz rendszeres olvasója van a községi könyvtárnak. Az érdeklődők zöme iskolás, sajnos kevés felnőttolvasónk van – panaszolja Kovács Katalin könyvtáros

konyvtar

A községháza hátsó udvarán 2012-ben épített új épület emeletén kapott helyet a könyvtár. Ezelőtt a polgármesteri hivatal két kis termében voltak a könyvek eléggé mostoha körülmények között. Mintegy 13 400 kötet - melyből háromezer román nyelvű - társaságában beszélgetünk Kovács Katalinnal. 1990 óta könyvtárosa, aki besegít a hivatal munkájába, de a BiblioNet mozgató rugója is.

         Az új termet máris kinőttük, a könyvek egy részét dobozban kell tároljuk helyszűke miatt. A helyi költségvetésből évente hatvan-hetven kötetet vásárolnak, tíz-húszat adományként kapnak a Bod Péter Megyei Könyvtártól – mondja a könyvtáros, ezeknek már nagyon nehezen kapunk helyet.

A torjai olvasók évente négy-ötezer kötetet kölcsönöznek ki, legnagyobb az érdeklődés a házi olvasmányok, valamint a szórakoztató irodalom iránt, a szépirodalom harmadik helyre szorul.

2009-ben öt korszerű számítógépet kapott a könyvtár ezekkel már az internet hozzáférés is megoldódott, a megyei könyvtárnak és a brassói IREX Alapítványnak köszönhetően. A BiblioNetet 2010 novemberében avatták fel, melynek a népszerűsége azóta se lankadt elsősorban az ifjúság körében, így előre be kell jelentkezniük, hogy a könyvtáros beoszthassa őket. Egy olvasó  legtöbb két órát internetezhet, a jelentkezők számától függően. A számítógépes tevékenységet kibővítették ismeretterjesztő filmek bemutatásával iskolások részére.

A hivatal kisegítése főleg a község lakói felé irányul, ingyenes segítséget nyújt kérések, űrlapok kitöltésében. Katalin megjegyzi, hogy erre az utóbbi tevékenységre sajnos nagyobb az igény mint a könyvkölcsönzésre.

Tóth