HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
April 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Támogatás

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

 TERVEK-MEGVALÓSÍTÁSOK 2017

Daragus Attila polgármester beszámolt, hogy 2017-ben milyen munkálatokat terveztek be a községben és ezek milyen állapotban vannak.

torja POLGARMESTER

 „Az idén  torjai csatornázásnak a második felét kellene folytassuk, meg nyertünk egy egymilliós pályázatot. Sajnos ahogyan történnek a pályázatok elbírálása a mai jogi körülmények között, húzódik a szerződés aláírása, mert a jelentkező cégek egymást támadják. Remélhetőleg most már döntés születik, de amíg minden engedélyt beszerezünk  időbe telik, ezért a munkálatok megkezdése átnyúlik a következő évre. Folyamatban van a Két Rét Tövi híd felújítása, kiírtuk a pályázatot a munkálatokra. Három ajánlat közül lehet választani, mindhárom háromszéki cégtől érkezett, gondolom, nem fognak egymás között marakodni, ha jól alakul még az idén neki fogunk a munkálatoknak.”

 

Azért is tartotta az önkormányzat fontosnak ennek a hídnak a felújítását, mert a község új területrendezési tervében benne lesz, amit az idén elkészítenek tíz éves futamidőre. „Megjegyzem az elképzelés szerint a település abba az irányba fog fejlődni, mintegy négy kilométeren, ez magába foglal beltelkesitett részt is. Még abból a szempontból is fontos a híd, hogy ott kel lehozni két ezer hektár erdő kitermelésének a faanyagát” – mondta a polgármester.

Az idén is lesz újdonság a szeptemberi falú napokon,  megújul kívül-belül a múlt század harmincas éveiben épített községháza. Az épületben egy új, a jelenleginél nagyobb esketőtermet is kialakítanak, egybevágják a jelenlegi gyűléstermet az irattárral. Egyúttal Országos Letéti és Takarékpénztár helyi fiókjának helyet adó épületszárnyat és a tűzoltószertárt is rehabilitálják. Kivitelezővel megkötötték a szerződést, a munkálatoknak és neki is fogtak.  A falunapokra a kültéri színpad is új külsőt kap – magyarázta Daragus Attila polgármester.

Pályáznak pénzt az utak leaszfaltozására ott ahol a közművesítés már elkészült,  és feljavítására az erdei utak esetén. A Leader program keretében pályáznak egy földgyaluerőgépre, a régit cserélik le, mert már nem érdemes javítani. Az idénre ennyi pályázatot vettek tervbe, mivel az önrészeket ki kell termelni, ami nem kevés összeg.

Egy nagyon fontos tervet is elindítottak, az idén huszonhét év után mind az öt templomot szeretnék tatarozni, erre az idén 100 ezer lejt szántak. Húsz-húszezer lejt kap templomfelújításra a futásfalvi, altorjai, feltorjai római katolikus, illetve a feltorjai és karatnai református egyházközség. Az idén a két református templom felújítása befejeződik. A futásfalvi kegytemplom van a legrosszabb állapotban ehhez a szükséges iratcsomót fizeti ki most az önkormányzat. Az altorjai Szent Miklós római katolikus templom újrafödéséhez szükséges cserép jelentős részét az egyházközség már megvásárolta, az önkormányzat a felújítási dokumentációt fizeti ki, esetleg építőanyagot, elsősorban faanyagot vásárol. A templomok tatarozásánál a hívek anyagi segítségére is számítanak – tudtuk meg Daragus Attilától. Hozzátette a templomok javítása esetében ezután az önkormányzattól minden évben kapnak az egyházközösségek anyagi támogatást, „hiszen a templom állaga is beszél arról, hogy egy faluközösség, mennyire tud összefogni és gazdálkodni” - mondta az elöljáró.


Tudvalevő, hogy a nemzeti út a Bálványos fürdőtelepre a községen keresztül halad, mikor Daragus Attilla erre a témára terelte a szót nagyon kritikus hangot ütött meg.  Szerinte ekkora nemtörődömséget rég tapasztalt, nyakukon a csúcsidény, és még neki sem fogtak a foltozásnak. A rossz út miatt a vendégek negyvenöt-ötven százalékát veszítik el. Az aranykorszakban május elejére kifoltozták az utat, és amíg a megyei tanácshoz tartozott, addig is a nyári idényre betömték a nagyobb kátyúkat.

A hegyi turizmus jellemzője, hogy amennyiben esős nyár van, a kirándulók elkerülik az ilyen vidéket, de a meteorológusok szerint az idén nyáron kevés lesz a csapadék ezért még egyszer kihangsúlyoznám óriási lesz az idén a vendéglátók vesztesége.  „Hamarosan panaszlevéllel fordulok a miniszterelnökhöz és az illetékes szaktárcához, mert úgy látszik, senkit sem érdekel Háromszék ezen része, az, hogy a rossz út visszahúzza a turizmust” – mondta az elöljáró.

Tóth

Szék-helyek.ro