HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
April 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Támogatás

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Torjai falunapok és Mária-búcsú

torja puliszka

 Tizenkettedik alkalommal szerveztek falunapokat az elmúlt hétvégén Torján. Volt ott szem szájnak ingere 60 méteres puliszka, nem feledkeztek meg az újszülöttekről sem, az 1997-ben szülötteket is köszöntötték. Daragus Attilla kihangsúlyozta, hogy nem csak dicsekvés, hogy egy élő faluban élnek, másoknak is ez a véleményük. Az bizonyítja ezt, hogy ülepítőállomást és kisebbségi közösségi házat építettek az idén, így immár működő közművesítés van a településen, amelyeknek átadását a falunapokra időzítették és még az idén egy utca is aszfaltburkolatot kap.

 A közel másfél millió lej értékű biológiai lebontású ülepítő állomás a településen kiépített 7,5 millió lej összértékű csatornarendszer része. Torján több mint 700 családnak könnyíti meg a mindennapjait a kiépített vízhálózat, az idén pedig a csatornarendszer is működőképessé válik. A tavaly ősszel Kézdivásárhelytől 18 km aszfaltszőnyeget öntöttek. Torja ugyanakkor haszonélvezője a megyei tanácson belül zajló, a vidéki kultúrotthon és az iskola felújítását célzó programoknak és az idén még  leaszfaltoznak egy utcát.

Daragus Attila, Torja község polgármestere az automatizált ülepítő állomás átadásakor kiemelte, három év kemény munkájuk áll az építményben, de már szükségszerű. Munkács falurészen, ahol a roma közösség zöme él színpaddal ellátott közösségi házat építettek önerőből, mely  kulturális rendezvényeknek ad majd otthont, amelyet etnikai megkülönböztetés nélkül vehetnek igénybe.

 Az eddigi hagyományokhoz híven a községháza előtt felállított életfánál (melyre felkerült a múlt esztendő szeptembere óta a községben született harmincegy újszülött nevét és születési időpontját tartalmazó réztábla) közös fénykép készült. Ezt követően a kultúrotthonban a harminchét  1997-ben születetteket köszöntötte Kerekes Tibor jegyző. A Torjáért díj átadása követte a nagykorúsítási ünnepet. Idén díjat kapottt Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke, Tóth Zoltán torjai családorvos, Benke László Oscar-díjas mesterszakács, Gádoros testvérközség volt és jelenkori polgármesterei, Máthé István, Prozlik László és Maronka Lajos, valamint Torja volt elöljárója, Kováts András  kapta meg. Ugyanebben az elismerésben részesült Harasztia Attila, Csokonyavisonta polgármestere, Horváth Zoltán, Bálványos alpolgármestere és vitéz Komlósi Mihály, a Vitézi Rend kulturális székkapitánya. Miután a csoportképek helyben elkészültek, a község vezetői emléklapot, bekeretezett képet és egy-egy szál virágot nyújtottak át az ünnepségen jelen levő édesanyáknak.

 Közben az iskola udvaron megkezdték a főzőversenyre az előkészületeket és üstbe főzték a 150,32 méteres "feltűrt túrós puliszka" hatvanméteres „kistestvérének" a puliszkát főzni. Elkészülte után szempillantás alatt el fogyott. A leglátványosabb eseményt szombaton a  nemzetközi főzőverseny jelentette. Melynek a hangulatát,, a zsűri elnöke Benke László az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagymestere humoros történetei  színezte, valamint időnként  megfogalmazott kritikái a készülő  ételek kapcsán. A zsűri alelnöke pedig vitéz Komlósi Mihály volt.

Az első helyen ketten, a Torjai Juhászok, valamint Molnár Ede és csapata osztozott. Ezenkívül különdíjakat osztott ki vitéz Komlósi Mihály, a Vitézi Rend kulturális székkapitánya. A Csokonyavisonta által felajánlott kupát Tasnád–Nagyhalász közös csapata kapta, a díjat polgármesterük adta át, a többi díjat Benke László, vitéz Komlósi Mihály és Daragus Attila osztotta ki. 

 

Mária-búcsú

bucsu

Vasárnap az altórjai plébániánál gyülekezett a búcsús menet és indultak a Mária-kápolna irányába lóháton, feldíszített szekereken gyergyószentmiklósi, szentegyházi és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület torjai huszárai, valamint a Szent Miklós Cserkészcsapat tagjai, élükön a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekarával. A délben kezdődő Mária-búcsús szentmisét Bodó Imre ny. főesperes, kézdiszárazpataki arany­misés plébános celebrálta, a szentbeszédet pedig Szabó Lajos sepsiszentgyörgyi címzetes kanonok mondotta el. Beszédében kiemelte, hogy egy nemzet a nyelvében és mennyire fontos a tisztaságának a megőrzése. A szentmise végén Daragus Attila polgármester Torjáért-díjat adott át a negyven éve Háromszéken szolgáló Bodó Imre aranymisés plébánosnak. A szentmise a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.