HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
April 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Támogatás

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Az összetartozást ünnepelték

Huszárakadémia hetedszer

image
 
Összetartozás és bajtársiasság – ez a két dolog jellemezte a hetedik alkalommal tető alá hozott Huszárakadémiát, aminek harmadik éve házigazdája Bálványosfürdő.

A mozgalom hét évvel ezelőtt indult, és dr. Daragus Attila mecénásnak köszönhetően azóta egyre több résztvevője van. Mióta a rendezvény kinőtte az előző színhelyet, 2011 óta Torja község a házigazdája. Tavaly 150-en, idén, az ötletgazda Miholcsa József szobrászművész, Maros megyei hagyományőrző alezredes szerint az előadókkal együtt 172-en a vettek részt.

Nő a mozgalom, testesedik, és gazdagodik. A házigazda szerfölött büszke arra, és méltán: bár 2013-ban elveszítették egy őrnagyukat, 20–30-an léptek a helyébe. „Békeidőben” sem felejtik azokat, akik a régi mundért magukra öltötték: az elhunytakért az altorjai templomban mondtak imát a vitézek. Miholcsa József h. ő. alezredes úgy véli, egy családi összejövetel részesei, ahol mindenki bajtársa a félismerősnek is, és ha kell, segítő jobbot nyújt. Ebbe belefér a nézeteltérés is, hiszen a tábori lelkész, Hatos Mihály plébános az oltárról követte meg társait, azt kérve, amennyiben bocsánatkérését nem fogadják el, akkor a szentmisét követően nyugodtan lássák el a baját. A plébános prédikációjában Szent Pál apostolt és tanait idézte: „Ne bomoljunk, oszoljunk, hanem egyesüljünk, végtelenül kevés az idő a pártoskodásra.”

Tamás Sándor: „Remek ez a díszkard, örülök neki. Lássuk, a prefektus milyen képet vág!”

 

A kulturális műsor után a Szent Miklós-templom elé gyűltek a huszárok: a plébános adta meg a hangot, és többtucatnyi torokból csendült fel a Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva kezdetű dal. A Bálványosvár csonka tornya című nótát már kevesebben ismerték, ami nem csoda, hiszen 37 erdélyi és anyaországi településről érkeztek vitézek, ettől függetlenül a dal az égig szállt.

Hatos Mihály plébános felhívta a szegediek figyelmét a felsőháromszéki hagyományőrzőkre

A résztvevők a szoborparkhoz vonultak a torjai lovashuszárokkal az élen. Ott Kozsik József marosvásárhelyi színművész kápráztatta el a jelenlévőket: verses előadásában arra mutatott rá, mi a magyarság, illetve a „magyarkodás” jelentése. A színművész szerint halni, élni, gyógyulni, fizikailag létezni kell a földért.

A zászlóvivők. Valamikor ők voltak a célpontok

Miholcsa József elmondta, családjának tekinti az ifjakból és idősebb emberekből álló „hadsereget”, aminek vannak gyökerei, a huszár hagyományőrzésnek lesz folytatása és történelme is. A Huszárakadémia alapítója kifejtette, az elméleti képzés lényege, hogy minél több ember ismerje meg az egykori huszárok életét és az örökséget, amit ránk hagytak. Ez Felsőháromszéken egyelőre Torján lelt halló fülekre. Miholcsával egyetértenek azok is, akik a mozgalmat támogatják: például Tamás Sándor megyetanácselnök, aki Daragus ajándékát, egy díszkardot, örömmel vette át. Az elnököt szívesen látnák soraikban, hangzott el a huszárok részéről, mint ahogy azt is örömmel nyugtázták, hogy a megyei tanács felkarol olyan törekvéseket, amelyekben a ló a főszereplő, például a Székely Vágta vagy az évente megrendezett huszártalálkozó. Ennek kapcsán a megyei elöljáró elmondta, a toborzóval egybekötött huszártalálkozó idén Felsőháromszéken zajlik, kiindulási pontja Torja lesz. 

Bartos Lóránt