HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
April 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Támogatás

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

A "nem létező székelyek" autonómiát akarnak

 Dragnea bálványosi székelyföldi fórumán is megerősödhetett a jelen levőben, semmi jót nem várhatunk az országot irányító hatalomtól. Liviu Dragnea miniszterelnök helyettes semmi konkrétat nem mondott.

 Többször kihangsúlyozta a találkozót közvitának szánták, nincsen eldöntve semmi. Itt sem hangzott el a hatalmat képviselő szájából semmi új, ugyanazokat hallottuk, amiket már ismertünk a tudósításokból, és elmondtak máshol is. Persze ravasz politikusként olyanokat is mondott amiket a hallgatóság hallani akart „a mai találkozó után meggyőződésem, találunk egy olyan megoldást, amely minden fél számára kielégítőés a legkevesebb feszültség árán megvalósítható”– nyilatkozta. Daragus Attila Torja polgármestere humorosan kifejtette: az itt élő emberekben és a gyulafehérvári mócokban nincsen semmi közös, ezért nehezen is értenek szót egymással, ami az ügyintézkedést nehezíti.

Antal Dragnea

Antal Árpád, Liviu Dragnea

 

Találóan jegyezte meg, a vele készített interjúban, Nemes Előd a sepsiszentgyörgyi néppárt elnöke, a játszma el se kezdődött és már le van játszva. Nem hiába vetítette le Dragnea többször is az előadása alatt az elképzelésük térképét az átrendezésről több változatban. Szinte sugallva, hogy ez van emberek és ezzel kell együtt élni. Az interjú végén hozzátette, hogy sajnos számunkra nem maradt egyéb mint tiltakozni és az utcára vonulni tüntetni.

A nem „létező székelyeknek” még a Gyulafehérvári Nyilatkozat is széles körű jogok biztosítását ígérte.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere ismertette a székely nép óhaját egy kis történelmi esemény felidézésével: hogy a sokak által „nem létezőnek” nevezett Székelyföld „nem létező” lakói harcoltak annak idején Mihai Viteazul mellett, s róluk is szól a Gyulafehérvári Nyilatkozat, amely szerint „az új Román Állam az együtt élő népeknek teljes nemzeti szabadságot biztosít, lehetővé teszi, hogy oktatásukat, közigazgatásukat és bíráskodásukat anyanyelvükön maguk gyakorolják saját képviselőik által, és számarányuknak megfelelően az ország törvényhozásában és kormányzatában is helyet kapjanak” ezt akarjuk mi elérni most – mondta a polgármester. Továbbá konkrét számokkal alátámasztva cáfolta azt az állítást, amit a román grémium állít, hogy Kovászna megye a legszegényebb az országban, de a központi régió kivitelezéssel egyenes út vezeti a székelységet az elszegényedés fele – mondta Antal.

Az előadás beszélgetéssel, hozzászólásokkal folytatódott a fórum. Tamás Sándortól Kovászna megye elnökétől megkérdezték miért a förtelmes állapotban levő közúton megközelíthető Bálványoson szervezték a közmeghallgatást. Mire a válasz az volt, pont azért, hogy a miniszterelnök helyettes lássa a megye útviszonyait. Elképzelhető, hogy a választ senki nem vette komolyan, mert többen megjegyezték: inkább az lehet a háttérbe féltek, egy tömeges tiltakozástól, ami kicsiben meg is volt, a néppárt néhány tagja háromnyelvű tiltakozó feliratokkal fogadták a bejáratnál Dragneat. A hozzászólások között olyan is akadt aki az emberek egymás közti viszonyulás szempontjából közelítette meg a nagyrégió elképzelést. Daragus Attila Torja polgármestere kifejtette: az itt élő emberekben és a gyulafehérvári mócokban nincsen semmi közös, ezért nehezen is értenek szót egymással, ami az ügyintézkedést nehezíti. Ezzel ellentétben a marosvásárhelyi függetlenül a nemzetiségtől és egy idevalósi könnyebben szót ért, ezért is fontos a természetes határok által meghatározott régiók felállítása – fejtette ki Daragus polgármester.

Dragnea és Dâncu egyetemi tanár mint moderátor egyaránt elégedetten nyilatkozott a lezajlott eszmecseréről, valószínű tetszett nekik a sok ellenvetés az elképzeléseikkel szembe, de inkább elengedték a fülük mellett, mert ahogy mi is tudtuk, hogy nem lesz híja az üres populista szövegnek, ők is ismerik a magyarság elképzeléseit az autonómiáról és a területi adminisztrációs tervről. A megjelent románságnak is ígérgettek megnyugtatgatták, hogy az őálláspontjukat is figyelembe és kioktatták székelyeinket: ha valami nekünk jó arról meg kell győzniük az együtt élő román közösséget is.

A fórum végén a sajtótájékoztatón sem hangzott el semmi lényeges. A miniszterelnök helyettes minden autonómiával és nemzetiségi régiókkal kapcsolatos kérdést kikerült.

Sz- h