HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
April 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Támogatás

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

DISZNÓTOROS FESZTIVÁL 2016 

Milyen hosszú bele van a disznónak?

(Bálványosi Nemzetközi Disznótoros Fesztivál) 

...nem kutakodtunk a sertés belső felépítése, főleg a belek hossza után, de azt  láttuk, hogy az idén a gádorosi csapat töltött tizenhat méteres kolbászt Bálványoson. A hétvégén szervezték meg Bálványosfürdőn a tizenegyedik nemzetközi disznótoros fesztivált. Nyolc magyarországi – keszthelyi, szegedi, kistarcsai, két szentesi, mikóházi és gádorosi – egy horvátországi – kopácsi – és hét hazai – három szilágysági, egy Prahova megyei, torjai, előpataki és gidófalvi – mutatta meg mit lehet főzni sütni a fél sertésből.

A tizenegyedik éve szervezik meg a Bálványosi Nemzetközi Disznótoros Fesztivált, Gádoros és Kistarcsa csapata eddig minden évben megjelent. Az idén újoncként vett részt  Mikóháza és Gidófalva Szilaj Huszárok nevű csapata. Sajnos a téren nem tudunk több résztvevőt elhelyezni – mondta Daragus Attila Torja polgármestere – ezért csak tizenhat csapatot tudtak fogadni, de az előző esztendőkben jelen levő Konstanca és Marosvásárhely, illetve a magyarországi Nagyhalász képviselői is tiszteletüket tették. Tapasztalat szerzés céljából Kárpátaljáról is érkezett egy polgármester, mert  jövőre ők is benevezzenek.

Szombati a verseny a felvonulással kezdődött  Vár Panziótól a rendezvény helyszínéig. A csapatok saját zászlóval és  népviseletébe felöltözve vonult fel, élükön zenekarral. Előző este minden csapat bemutatta települését, néphagyományait, valamint ital- és ételkóstolóra is sor került.

Minden csapat egy fél sertést kapott, amelyet a perzselés  után  hat óra alatt dolgoztak fel, ínycsiklandozó  ételkülönlegességeket készítve belőle. Ki-ki a maga módszerével,  - az európai uniós előírások szerint – áldozta fel a lemhényi Toro Impex Kft.-től származó sertéseket. A gádorosiak a hagyományaikhoz híven körmös pálinkával kínálták a résztvevő csapatok tagjait. A többiek se maradtak le, ők is a saját italukkal és otthonról hozott hideg tálakból kínálkoztak, míg készült a friss étel.

 A torjai csapatnál és a szegedieknél kolbászból fonták a kerítést, a mézeskalács helyett kolbászból és szalonnából felépített házacska köré. Mikóháza Mikóújfalu testvérközségen keresztül jutott el Bálványosra. Náluk is van egy hasonló rendezvény – mondották –, egy vadkolbásztöltő verseny. Ízelítőként hoztak muflonhúsból készült májast, szarvashúsból készített kenőmájast, kolbászt és szalámit.

Daragus Attila mesterszakács, Bene László, a Szabadtéri Fehérasztal Lovagrend tagja, Iszlai Jenő, a Kis-Küküllő Borlovagrend tagja és Hatos Mihály torjai plébános, hagyományőrző huszár főhadnagy a zsűri tagjai kóstolták végig a helyben készült ételeket. A hosszas tanakodás után a zsűri döntött és  minden csapat több kategóriában serleget, érmet és díszoklevelet kapott.

A fesztiválon előre bejelentés nélkül Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke is megjelent, és a zsűrivel tartott szemlén minden asztalnál megkóstolta a kínálatot. A szemlézéses kóstoló után mondta, hogy véleménye szerint nagyon figyelemreméltó a rendezvén, és gratulál Daragus Attilának a kitartó munkáért amivel megrendezi most már tizenegyedszer böllérversenyt.  Nagyon fontosak a hasonló rendezvények, ahol  barátságok kötődnek, és mivel megismerik egymás konyhaművészetét, nemzet meg és összetartó közösségépítő szerepe van – mondta az elnök.  Azt is elárulta, hogy az itteni rendezvénynek azért is külön örül, mert maga is kötődik a térséghez, szülei ugyanis Torja községben élnek.

Tóth

Szék-helyek

 

 

 


 

MEGHÍVÓ

a XI. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra®

Bálványosfürdő, Kovászna megye

Románia – ERDÉLY

2016  február 19-21

Helyszín: Bálványosfürdő – Vár panzió – étterem

                 Tel/Fax: 0040267361130,  e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

                  Mobil: 0040744380000

Szervezők: Torja polgármesteri hivatala

A rendezvény célja: a  hagyományos  disznóvágási  szokások  bemutatása, ápolása  és megőrzése  

Európában, valamint a települések közti baráti kapcsolatok ápolása, valamint testvértelepülési kapcsolatok kialakítása

Benevezési díj: 150 Euro/csapat

A csapatok  max.4 tagból állhatnak,akiknek biztosítunk ételt,italt és szállást február 19, 20 és 21-én.

Azon településektől, ahonnan szurkolók is érkeznek, kérjük 2016 február 10-ig a névsort a szállásfoglalás érdekében.

Szállásfoglalás: 15 euro/ nap/ személy.

A csapatok maguk kell, hogy biztosítsák:

- kézidaráló, kolbásztöltő, kézi pörzsölő, fűszerek, stb., ami szükséges a szabadon kiválasztott, helyi szokások szerint elkészítendő disznótoros ételhez, amely jellemző a képviselt településre.

- egy hidegtálat és pálinkát (diszítő elemeket az asztal diszítéshez)

- a település, szövetség, cég zászlóját vagy címerét

- a felvonuláskor és díjazáskor ajánlott a népviselet

A rendezők biztosítják:

- élő disznót, szalmát, fát, asztalt, bográcsot (üstöt), meleg vizet, kályhát és 4 személyre teljes ellátást

Részletes versenyleírás:

- Péntek: február 19  - 19˚˚ Találkozó a „Vár” étteremben, Bálványosfürdőn

                                 - a csapattagok és a települések bemutatkozása

                                 - a csapatok összesorsolása ( két csapat egy sertést kap, amit a leszúrás és tisztí-

                                   tás után  testvériesen elosztanak, majd minden csapat fél sertést dolgoz fel.

                                 - vacsora

-Szombat: február 20   -  8˚˚  felvonulás

                                    - 8³˚  verseny kezdése

                                    - 16˚˚  díjazás

                                    - 20˚˚ díszvacsora

                                    - 21˚˚  tüzijáték

        A rendezők minden csapatot kupákkal, érmekkel és oklevelekkel jutalmaznak.

Kérjük sziveskedjenek közölni részvételi szándékukat 2016 február 10-ig a 0040267367010-es telefonszámon( faxon) vagy  a 0040744380000 valamint a  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. és a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail-re.

Kérjük tüntessék fel a csapatok névsorát és foglalkozását.

Azon magyarországi csapatok akiknek vannak testvértelepulései Európa más országaiban, megkérjük tolmácsolják meghívásunkat az ő számukra is.

Torja, 2016  január 4.

Szeretettel várjuk!

                                   Dr. Daragus Attila  Polgármester