HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
April 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Támogatás

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

DISZNÓTOROS FESZTIVÁL

2014

Torja községhez tartozó Bálványos fürdőn szervezték meg a múlthét végén a kilencedik Nemzetközi Disznótoros Fesztivál Bálványosfürdőn. Magyarországról és itthonról tizenhárom csapat képviseltette magát a fürdőtelepen. A házigazda dr. Daragus Attila magánvállalkozó és Torja polgármestere elmondta, hogy az idén  kevesebb csapat jelentkezését fogadta, hogy az eddig kialakult zsúfoltságot megelőzze. 

 

A hagyományosan résztvevő tíz csapat mellett új csapatok is bemutatták kulináris tudásukat. Magyarországról Mezőkövesd, vidékünkről pedig Előpatak és Kökös jött el első alkalommal. Az anyaországból Nagyhalászról, Gádorosról, Mezőkövesdről, Keszthelyről, Kistarcsáról és Bálványosról érkeztek csapatok, Prahova, Neamţ, Szilágy és Maros megye képviseltette magát az országból. A fesztivál pénteken délután kezdődött ismerkedéssel és mulatozással. A csapatok bemutatták hagyományaikat népi viseleteiket. A gádorosiak egy egész autóbusznyi csapattal jöttek el, ahonnan a zenészek se hiányoztak, ezzel nem maradtak egyedül mert más csapat is hozott magával muzsikusokat. A fesztivál alatt mintegy kétszáz személyt szállásoltak el a házigazda elmondása szerint. 

A felvonulás után a minden két csapat választhatót egy disznót amit „testvériesen” elosztottak és mindegyik csapat a hagyományihoz híven feldolgozott és a rendelkezésükre álló három óra alatt minimum három ételkülönlegességet készített. Nem maradtak el az otthonról hozott finomságok sem amivel az asztalokat zsúfoltságig megrakták, persze a hangulatkeltő bór és pálinka se maradt el. 
Az először résztvevő kökösieket Sánta Gyula községvezető is elkísérte. A hagyományos kolbászon kívül csülköt és feltűrt húst is készítettek. Kovács László, Előpatak polgármestere, aki színtén első alkalommal jelenik meg a rendezvényen elmondta: amíg ő a községvezető, és meghívják, minden évben el fognak jönni, hogy tudja meg a világ, hogy a hiedelemtől eltérően Előpatakón nem csak cigányok élnek (a 4600 lakosból 3200 roma), van ott tíz százalék magyar is. 

 

Az ízkavalkádban az értékelő zsűri tagjainak igazán a talpán kellett legyen, hogy végig kóstolja a finomabbnál-finomabb falatokat. Az idén a bíráló bizottság a Küköllő menti Borlovagrend, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Erdélyi Egyesülete, a szakácsok és cukrászok országos egyesülete és a torjai huszárok képviselőjéből állt össze. Mindegyik csapat serleget, díszoklevelet kapott, és azzal a tudattal távoztak, hogy ide még vissza kell jönni.

 

 

 

DISZNOTOROS MEGHIVO 2014