HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
April 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Támogatás

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

DISZNÓTOROS FESZTIVÁL 2015 

Amíg meg nem kóstolom az oroszlánt addig nekem disznó az állatok királya...

disznolkodas

 Ezt  lehetett olvasni bálványosiak (Somogy megye) sátrán, nem hazudtolták meg a jelmondatukat „királyi” volt amit elkészítettek. Ami szem szájnak ingere és disznóhúsból elé lehet állítani az mind ott volt a X. Bálványosi Disznótoros Fesztiválon. A jubileumi rendezvényen tizenhét csapat mindegy kétszáz tagja vett részt, köztük tíz magyarországi és hét hazai jelent meg.

Az idén első alkalommal vett részt a versenyen Magyarországból Csanádapáca, Fonyód, Szeged, illetve a szilágysági Haraklány, Prahova megyei Brebu, települések csapata. Jelen voltak, a kezdetektől minden évben részt vevő Gádoros, Csokonyavisonta, Bálványos , Kistarcsa is. A legnépesebb csapat Nagyhalásziból jött, ahonnan a térség több üzletember és vendéglátó egységet vezető és a polgármester is kíváncsi volt a bálványosi fesztiválra.

 

Reggel a fürdőtelepen a Várpanzió előtti felvonulással indult. A csapatok zászlókkal, a térségre jellemző öltözékben, vagy a saját szakácsruháikban vonultak fel. Előző este sorshúzás alapján eldöntött sorrendben áldozták fel a kilenc disznót. A csapatok száma páratlan volt ezért Gádorosiak egy egész disznót dolgozhattak fel, a többiek egy-egy felet kaptak. Miután a csapatok osztozkodtak a fél sertéseken, négy óra állt rendelkezésükre, hogy saját recept szerint finomabbnál finomabb ételeket állítsanak elő. Amíg csapatok egy része dolgozott a többiek a jelenlevő érdeklődőket kínálták az otthonról hozott finomságokkal és persze a disznóvágással együtt járó pálinkával.

 

Az ínyencfalatokat szakemberekből álló zsűri – Daragus Attila mesterszakács, Bene László, a Szabadtéri Fehérasztal Lovagrend tagja, Iszlai Jenő, a Kis-Küküllő Borlovagrend tagja, Demeter Antal kézdivásárhelyi szakács és a hagyományőrző huszárok képviselői  Hatos Mihály torjai plébános, huszár főhadnagy, Szeles József szovátai huszár zászlós – kóstolta, értékelte és díjazta. Különböző kategóriákban minden csapat serleget, érmét és díszoklevelet kapott. A fesztivál a vendég és helybeli csapattagoknak éjjelbenyúló díszvacsorájával, tábortűzzel fejeződött be.

 

Tóth

 

DISZNOHU1

DISZNOHU2